Vaccination för svensk lapphund

När du köper en svensk lapphund är det viktigt att du vaccinerar och maskar av den – precis som du behöver göra med alla andra hundar. Vaccineringen hjälper till att skydda din hund mot olika allvarliga och svåra sjukdomar. Det handlar både om att din hund ska slippa lida i onödan och för att sjukdomar inte ska spridas. Majoriteten av uppfödare av svensk lapphund levererar valpar som är både vaccinerade och avmaskade men därefter är det ditt ansvar som hundägare att fortsätta vaccinera och maska av hunden.

Vaccinera valpar av rasen svensk lapphund

I samband med att en valp blir sju veckor – med andra ord en kort tid innan du som ny ägare hämtar valpen – brukar nästan alla uppfödare av svensk lapphund vaccinera valpen. Då är det vaccin mot valpsjuka, parvovirus och en smittsam leverinflammation. Det kan vara bra att veta att detta ges genom en trippelvaccination som är en enda spruta.

När du köper en svensk lapphundsvalp ska du få ett köpeavtal där det står tydligt huruvida den är vaccinerad eller inte. Visar det att valpen är vaccinerad ska du få med dig ett intyg från veterinären. Om en valp inte är vaccinerad kan det ha att göra med att det finns olika slags vaccinationsprogram! För att få råd om hur du ska vaccinera din valp av rasen svensk lapphund kan du fråga din veterinär.

När valpen blir 12 veckor gammal, alltså tre månader, ska den få en påfyllnadsdos av vaccinationen hos en veterinär. I samband med denna dos brukar en del veterinärer också vaccinera valpen mot det som kallas för kennelhosta.

Viktigt med avmaskning av valpen

  • Maska av din valp ofta – det är väldigt vanligt att valpar drabbas av spolmask.
  • För regelbunden avmaskning kan du be din uppfödare om ett avmaskningsschema.
  • Du hittar avmaskningsmedel på apoteket – det är receptfritt. För att du ska få ett medel som är lämpligt för en svensk lapphund kan du be om råd på apoteket i samband med köpet.

Vaccination av ung och vuxen svensk lapphund

I dag finns det olika vaccinationsrekommendationer för olika raser när hundarna är unga. Dock brukar en grundvaccination ske för alla valpar varpå en ny påfyllnadsdos bör ges vid cirka 1 år. Efter det att din hund har vaccinerats vid ovanstående tre tillfällen är det faktorer så som smittläge som påverkar behovet av fortsatta vaccinationer. Hur ofta din svenska lapphund är i kontakt med andra hundar påverkar också. Om du till exempel vill tävla med en svensk lapphund får du ha ett vaccinationsskydd mot valpsjuka som är max fyra år gammalt. Avser du lämna din hund på dagis eller liknande bör du också ge den en ny dos vaccination.

Bra att veta om vaccinering av svensk lapphund

  • Reser du utomlands med en svensk lapphund måste den vara ID-märkt, vaccinerad mot rabies och dessutom ha ett särskilt utfärdat pass. Om du planerar att ta med dig din hund på en resa utanför Sveriges gränser kan du läsa mer om reglerna för in- och utförsel via Jordbruksverkets hemsida.
  • Bor du med en svensk lapphund i en stad där du möter andra hundar dagligen på gatan är det än mer viktigt att du är noga med vaccineringen av din hund. Valpar ska vaccineras mot parvo, valpsjuka och leverinflammation (HCC). Även kennelhosta brukar rekommenderas.