Att välja foder till en svensk lapphund

hundfoderDet är inte helt lätt att välja rätt bland alla olika sorters hundfoder oavsett om du har en svensk lapphund eller en annan hundras. Utbudet i dag är enormt och det finns dessutom speciella så kallade rasfoder i välsorterade djurbutiker. När du väljer foder till en svensk lapphund måste du också veta om hunden har speciella behov som till exempel allergier eller är känslig mot något i matväg. I och med att den svenska lapphund kräver mycket aktivitet spelar denna faktor också in när du ska välja hundmat. Är du rådvill och precis har köpt en svensk lapphund är det fördelaktigt att antingen gå till en djurbutik som erbjuder ett brett utbud med hundfoder eller ta kontakt med en webbshop.

animail logotypTips: Animail är en av de största webbshoparna inom hundfoder i Sverige och har dessutom ett aktivt utbud av rabattkoder. Dit kan du även vända dig om du behöver råd.

Ålder spelar också roll

Beroende på om din hund är en valp, unghund, vuxen eller gammal spelar också fodret en betydlig roll. I synnerhet när det handlar om en valp. Små valpar som diar och ska vänja sig vid att äta riktig mat kan behöva en speciell sorts hundmat – det gäller svensk lapphund såväl som andra hundraser. Efter speciellt valpfoder går du över till foder för vuxna hundar som i vanliga fall brukar ges fram tills hunden är runt 6-8 år gammal. Därefter går du över till mogenfoder och seniorfoder.

Hundens storlek och val av foder

Hur stor din hund är spelar har betydelse när du ska välja foder. Olika hundraser varierar kraftigt i storlek och en större hund kräver mer energi. En svensk lapphund är en hund som rankas som mellan i storleken och den skiljer sig något om det är en tik eller en hane.

  • Svensk lapphund hane: mankhöjd mellan 45-51 cm – vikt mellan 16-20 kg
  • Svensk lapphund tik: mankhöjd mellan 40-46 cm – vikt mellan 14-16 kg

Det finns flera tillverkare som gör foder för hundar och klasserna brukar vara liten, mellan och stor. Dock finns det också vissa tillverkare som gör specialmat för mini och jätte också. Gränsen mellan klasserna kan vara svår att bedöma men i butiken brukar du kunna få hjälp om du beskriver din hundras och dess storlek.

Aktiv hund = speciellt foder

Som nämndes ovan finns det speciellt foder att köpa i dag som är anpassat för särskild hundraser som kräver lite mer. Maten är skapad för att uppfylla särskilda behov som vissa raser har. Det kan vara exempelvis medfödda kända problem som till exempel besvär med lederna, matsmältningen, hud, päls, vikt och så vidare. En hund som svensk lapphund som kräver regelbunden motion och som behöver aktiveras varje dag kräver mat med ett högre energiinnehåll.

Helfoder eller hemlagat

Den hundmat som du köper säckvis kallas för helfoder vilket innebär att maten innehåller allt din hund behöver för att må bra. Det också att laga mat hemma till din hund men det är viktigt att du läser på och har koll på vad just din hund behöver för energi och vilken sammansättning av innehåll.

Om du är osäker på om du ger din svenska lapphund rätt foder kan du ta en titt på din älskade vän. Är han eller hon frisk och pigg? Är pälsen fin? Det här indikerar nämligen att din hund mår bra och att den får ett foder som passar. Om inte kan du ta kontakt med en uppfödare för fler goda råd.